Populära bokserier

Game of Thrones av George RR Martin

Games of Thrones är en serie som de flesta känner till. Det hela började dock som en bokserie skriven av George RR Martin. Bokserien heter dock egentligen A Song of Ice and Fire och den handlar om krigen och politiken mellan olika hus i fantasivärlden Westeros. Den första boken publicerades år 1996 och till en början hade RR Martin endast planerat tre böcker men det blev för omfattande så serien fick ännu fler delar.

Kort om serien

Böckerna utspelar sig främst i Westeros, ofta kallad för ”De sju konungarikena” trots att hela världen i början av serien utgör ett enda rike. I seriens början har dynastin Baratheons huvudman, Robert Baratheon varit kung i 15 år. Han blev utsedd till härskare efter ett inbördeskrig som slutade med att de flesta i dynastin Targaryen och Aerys II, kungen av Targaryen, störtades.

Kort sagt kan man säga att serien följer tre huvudhandlingar:

  • Politiska intriger på kontinenten Westeros. Många vändningar under seriens gång, vänner blir fiender och fiender blir vänner.
  • Äventyr på både sidor av ismuren. Ismuren skiljer Westeros från ”De vilda länderna”.
  • Daenerys Targaryens, en prinsessa, och hennes äventyr och upplevelser.

Om George RR Martin

George Raymond Richard Martin är en amerikansk författare som föddes 1948 i New Jersey, USA. Förutom romanförfattare är Martin även manusförfattare, novellförfattare och TV-producent. Han belönades med Nebulapriset, ett litteraturpris, år 1979 för Sandkings och igen år 1985 för Portraits of His Children.

George RR Martin är som mest känd för serien A Song of Ice and Fire trots att han fått en del kritik. Kritiken var dock främst riktad mot den långa tiden mellan de olika böckerna. Framförallt mellan den fjärde och femte boken.