Populära bokserier

Harry Potter av JK Rowling

Harry Potter är en mycket populär bokserie som började ges ut år 1997 och fortsatte fram till 2007. Böckerna gjorde en enorm succé och har översatts till över 70 olika språk. Efter böckernas framgång bestämdes det att de skulle filmatiserats och år 2001 kom den första filmen ut med Daniel Radcliffe i huvudrollen som Harry Potter. Böckerna har bland annat fått beröm för att de har inspirerat fler barn till att läsa. Men de har även fått en del kritik, främst av religiösa grupper, eftersom böckerna handlar om häxkonst och magi.

Böckernas handling

Böckernas handling följer Harry Potter, den föräldralösa pojken som tvingats växa upp hos sin döda mors familj, Dursley. Han blir mobbad av sin kusin och utfryst av hela familjen som säger att han måste bo där efter att föräldrarna gick bort i en bilolycka. När Harry närmar sig sin 11-års födelsedag får han ett brev för första gången men familjen låter honom inte läsa det. Breven fortsätter att komma i mängder och familjen Dursley bestämmer sig för att försöka springa ifrån breven. Dagen Harry fyller 11 dyker halvjätten Rubeus Hagrid upp och Harry får reda på att han är en trollkarl. Han får även veta att familjen Dursley har ljugit för honom, hans föräldrar gick inte bort i en bilolycka utan blev mördade av en ond trollkarl som väldigt få våga säga namnet på.

Harry får veta att Voldemort, den onda trollkarlen, inte är så bortgången som många trott. Böckerna följer Harrys uppväxt och hur han hanterar alla motgångar och äventyr han stöter på under sin skolgång.

Om JK Rowling

Joanne ”Jo” Murray, född Rowling, är en brittisk manusförfattare, romanförfattare och TV-producent. Hon föddes år 1965 och är mest känd för att ha skrivit Harry Potter. Efter att Rowlings mamma gick bort bestämde hon sig för att flytta till Portugal, där hon arbetade som engelskalärare samtidigt som hon började skriva den första Harry Potter-boken. Efter att ha skrivit under ett antal år var hon rädd att hon aldrig skulle bli färdig med den första delen. Efter att hon flyttat tillbaka till England bestämde hon sig därför för att inte arbeta utan istället fokusera på sitt skrivande. Under tiden hon levde med sin syster och mormor levde hon knapert. Hon älskade att sitta och skriva på kaféer. Efter en tid fick hon ett deltidsjobb som engelskalärare samt ett stipendium som lät henne skriva klart boken.

Efter succén efter den första boken förändrades hennes liv enormt. Hon gifte sig med en läkare och tog hans efternamn trots att hon fortsätter att skriva under Rowling. Harry Potter-serien fortsatte hon skriva och år 2007 släpptes den sista boken i serien under namnet Harry Potter och Dödsrelikerna.