Populära bokserier

Sagan om Ringen-trilogin av J.R.R. Tolkien

De flesta personer som antingen älskar böcker eller filmer har antagligen hört talas om Sagan om Ringen av J.R.R. Tolkien. Det är en väldigt populär trilogi som utspelar sig i Midgård med älvor, hobbits, dvärgar, drakar och andra figurer. Den första boken kom ut på engelska redan på 1950-talet och i början på 2000-talet kom den första filmen ut. Det är ett antal skillnader mellan böckerna och filmerna. Alla som vill följa den originella handlingen rekommenderas till att läsa böckerna. Enligt de flesta är böckerna mycket bättre än filmerna, men det betyder inte att filmerna är dåliga. Även de är väldigt spännande och ett trevligt sätt att tillbringa en kväll när man är sugen på äventyr.

Bokseriens handling

Handlingen går att beskriva som en kamp mellan gott och ont. Men det är endast en svag beskrivning om det fantastiska äventyret man får följa i den här bokserien. Den främsta huvudpersonen i serien är Frodo, en hobbit från Fylke. Han ärver en magisk ring från sin farbror och över 15 år senare kommer trollkarlen Gandalf på besök. De inser då att det inte är en vanlig ring utan Frodo får veta att ringen en gång i tiden tillhörde Sauron. Gandalf ber Frodo att ta ringen till staden Bri tillsammans med Sam, som tjuvlyssnade på dem. På vägen dit får de sällskap av ytterligare två hobbits och när de väl kommer fram är Gandalf inte där. De träffar istället en Vandrare som säger att Gandalf skickat honom och tillsammans beger de sig mot Vattnadal och älvorna. Men vägen dit är inte helt utan problem. De blir jagade av Nazgûler som försöker få tag på ringen som Frodo har.

Om J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien föddes i januari år 1892 i Oranjefristaten (nuvarande Sydafrika). Hans föräldrar var från England och de reste tillbaka för att hälsa på släktingar. Fadern stannade kvar i Sydafrika lite längre och skulle resa senare men gick bort innan. J.R.R.. Tolkien, hans yngre bror och mor bestämde sig för att stanna kvar i England.

Under uppväxten studerade Tolkien bland annat engelsk litteratur och engelska på Oxfords universitet med en inriktning på filologi. Trots att han idag är mest känd som författaren till Sagan om ringen var Tolkien även utbildad som filolog samt blev universitetsprofessor på 1920-talet.